Vervoersknoop

Vervoersknoop op PlankaartKlik voor een meer gedetailleerde weergave op de plankaart

Eind 2018 krijgt Bleizo een unieke vervoersknoop. De trein, RandstadRail, bus, auto en fiets komen er bij elkaar. Met daarbij 700 gratis parkeerplaatsen biedt de vervoersknoop veel overstapmogelijkheden. In de toekomst kan de vervoersknoop rekenen op zo’n 10.000 reizigers per dag.

Kijk voor alle informatie over de vervoersknoop Bleizo op www.vervoersknoopbleizo.nl

Overbrugging A12 vanaf westzijde

Overbrugging A12 vanaf westzijde

Uitstekend overstappunt

Snelle buslijnen halteren bij Bleizo

Snelle buslijnen halteren bij Bleizo

Alle Sprinters tussen Den Haag en Gouda stoppen bij de vervoerskoop Bleizo. Dit betekent viermaal per uur de mogelijkheid om in de trein te stappen. Ook RandstadRail-lijn 4 krijgt een halte bij de vervoersknoop. Maar liefst tienmaal per uur wordt daar gestopt. Met de 700 gratis parkeerplekken en goede verbindingen met regionale fietsroutes en buslijnen, biedt het station treinreizigers zo een uitstekende overstapmogelijkheid.

 

Klik op onderstaande links om direct naar het onderwerp te gaan:

Winst voor reizigers

Voordelen voor de reizigers zijn er volop:

  • voor zo’n 70.000 inwoners van Lansingerland en Zoetermeer kan de reistijdwinst met het openbaar vervoer oplopen tot 25 minuten
  • de vervoersknoop verbindt de vervoersnetwerken van Den Haag, Rotterdam en Zoetermeer. Daarmee is een groter deel van Haaglanden en Stadsregio Rotterdam met het openbaar vervoer goed bereikbaar
  • het openbaar vervoer naar Midden-Holland verbetert door aansluiting op Qliner (snelbus)
  • door de P+R met 700 gratis parkeerplekken wordt overstappen op het OV voor automobilisten aantrekkelijker. Files op de A12 kunnen zo afnemen.

Inrichting vervoersknoop

Makkelijk en veilig je weg vinden naar de verschillende vervoersmiddelen, dat staat voorop bij de inrichting van de vervoersknoop.

Laan op Bleizo met RandstadRail-halte

Laan op Bleizo met RandstadRail-halte

Combibrug
Op een hoog plateau, dat de A12 overbrugt, krijgen fietsers, voetgangers en de halte voor RandstadRail een plek. De combibrug verbindt alle functies van de vervoersknoop. De overbrugging krijgt een groene uitstraling, met bomen, hagen en gras. Zo krijgt de combibrug het karakter van een laan: de Laan op Bleizo.

Stationshallen

Stationshallen

NS-Station
Onder de combibrug komt aan de zuidzijde van de A12 een NS-station. Het station krijgt liften en trappen naar de combibrug.

Transferhallen
De overstap- en wachtruimtes (transferhallen) komen nabij het station en op de combibrug, dichtbij de fietsenstallingen. De hallen zijn hoge ruimten, waarin veel daglicht binnenvalt en met zicht op groen.

Op de fiets snel bij Bleizo

Op de fiets snel bij Bleizo

Bushaltes (lokaal en regionaal)
De bushaltes aan de noordzijde van de A12 worden overdekt door de combibrug. Aan de zuidzijde geeft een abri beschutting. De haltes liggen dichtbij de overige voorzieningen, waardoor reizigers zich veilig voelen.

Parkeren
Aan weerszijden van de A12 liggen de P+R-voorzieningen. In totaal bieden die 700 gratis parkeerplekken.

Fietsenstallingen
De (overdekte) fietsenstallingen zijn te vinden bij de verschillende uitvalsroutes en nabij het station en de transferhal. Ook hier krijgt veiligheid veel aandacht.

Zie ook Ontwerptoelichting definitief ontwerp vervoersknoop

Planning

  • najaar 2016: start bouw van station Bleizo, de P+R- en fietsvoorzieningen en de brug over de A12
  • eind 2018: opening vervoersknoop Bleizo.

Stedenbaan

Station Bleizo maakt onderdeel uit van het Stedenbaan-programma. Dit programma stimuleert een samenhangend en hoogwaardig openbaarvervoernetwerk in Zuid-Holland. Via OV-knooppunten, zoals station Bleizo, reizen mensen in Zuid-Holland snel, gemakkelijk en comfortabel van deur tot deur. Daarmee ontstaan direct interessante gebieden voor ruimtelijke ontwikkelingen.